T-SHIRT BAKIMI
T-shirt lerinizin bakımına dikkat etmediğinizde genellikle çekme, esneme, renk solması, kumaşın yıpranması ve dikiş atması gibi durumlarla karşılaşırsınız.
İşte t-shirtünüzü uzun süre kullanabilmek için takip edebileceğiniz bazı yararlı ipuçları.
Yıkama Öncesi
Bir kaç t-shirt için çamaşır makinanızı uzun programda çalıştırmanın, hem enerji kaybı hem de su kaybı olduğunu zaten biliyorsunuz.
Çamaşır makinanız dolana kadar bekleyin, sonra t-shirt ünüzü yıkayın. Ancak makinanızın doluluk kapasitesinin üzerinde çalıştırmak t-shirt lerinizin yıpranmasına ve düzgün bir şekilde yıkanmamasına sebep olacaktır.
Günümüz teknolojisi, makinalarınızın ve deterjanların özellikleri sayesinde çamaşırlarınızı yüksek sıcaklıkta yıkamanızı zorunlu kılmıyor.
Daha düşük sıcaklıkta da t-shirtleriniz istediğiniz temizliğe ulaşabiliyor. Öte yandan pamuk lifi, sıcak suya tepki veren bir elyaftır. Bu yüzden t-shirtünüzü soğuk suyla yıkamak en güvenli yıkama yöntemidir. Makinanızda soğuk su ile yıkama ayarı yoksa en fazla 30°C sıcaklıktaki su ile yıkamanız gereklidir. Ayrıca çamaşır makinanızdaki en hassas ayarlarını kullanmaya çalışın.
Bunu yaparak t-shirt renginin solmasına t-shirtün şekil değiştirmesine/çekmesine engel olursunuz.
Baskının sağlığı için de soğuk su + hassas yıkama ikilisi seçeneği en uygun yöntemdir.
T-shirtünüzü elinize geçtikten en az 24 saat sonra yıkayın. Böylelikle üzerindeki tasarımın ömrünü uzatırsınız.
Yıkama
T-shirtünüzü her zaman ters çevirerek yıkayın. Bunu yaparak kumaşı ve kumaş rengini korumanın yanı sıra, tasarımın diğer kumaşlara ve çamaşır makinesinin yüzeylerine sürtünmesini önlemiş olursunuz. Aynı şekilde Hoodie lerinizi de mutlaka ters çevirerek yıkayın.
Çamaşırlarınızı yıkamadan önce kumaş tiplerine göre ayırın. Rengi ve kumaşı farklı tipte olan giysilerinizle t-shirtünüzü aynı makineye koymayın. Örneğin kot pantolonunuz ile t-shirt ünüzü aynı anda yıkamayın. Buna ek olarak çamaşırlarınızın ceplerinin boş ve fermuarlarının kapalı olduğundan emin olun. İlk defa yıkanacak renkli bir çamaşırınızı açık renklilerle yıkamayın. Kumaş ayrımı yaparken renklerine göre de ayırmanızda fayda var.
Ağartıcı, çamaşır suyu veya ağır deterjanlar kullanmayın ve kısa programda en düşük derecede (mümkünse soğuk suda) yıkamaya özen gösterin.
Detarjanı makul ölçülerde kullanın. Fazla deterjan, daha fazla temizlik ya da hijyen anlamına gelmez. Yumuşatıcıların özellikle koyu renkli kumaşlar üzerinde tiftik birikmesini engellemek adına antistatik etkisi olduğu bilinen bir gerçek. Fakat kimyasal bazlı yumuşatıcıların hem t-shirtlerinize hem de çevreye zarar verdiğini unutmamak gerek. Bu yüzden mümkünse organik yumuşatıcılar kullanın. Kullanacağınız ürünlerin içeriklerinde dikkat etmeniz gereken maddeler: optik parlatıcılar, paraben, fosfat, petrol bazlı kimyasallar ve sülfat. Bu kimyasal içeriklerden uzak durun.
Sıkma
Çamaşır makinasında yüksek devirlerde sıktırma işlemi asla yaptırmayın. Islak giysilerin şeklinin en çabuk ve hızlı değişebileceği an sıkılma anıdır.
Ayrıca yüksek devirlerde yapılacak sıktırma işlemi t-shirt üzerindeki tasarımın çatlamasına ve bozulmasına sebep olabilir.
Kurutma
Havalandırarak kurutmak hem t-shirtleriniz için hem de çevre için her zaman daha iyi bir seçenek olacaktır. Fakat t-shirtlerinizi yıkama bittikten hemen sonra asmayı unutmayın. Islak çamaşırlarınızı uzun süre makine içerisinde bırakmak kırışmalarına, hatta bir noktada küflenmelerine neden olacağını unutmayın.
Tamburlu ya da tambursuz kurutma makinası asla kullanmayın.
T-shirtünüzü doğrudan ve saatlerce güneş ışığında kurutmaktan kaçının.
Ütüleme
T-shirtünüzü yıkama sonrasında mutlaka ütüleyin. Tasarıma doğrudan ütüyü temas ettirmeyin ve tasarım üzerinden ütüleme yapmayın. Bunun yerine mutfakta kullanılan marketlerde yağlı kağıt olarak isimlendirilen kağıtlardan yardım alabilirsiniz. Bu yağlı kağıdı tasarımın üzerine koyarak, üzerinden ütüleyebilirsiniz. Çok yüksek ısılarla ütü yapmaktan kaçının. Ütünüzün özellikleri elveriyorsa buharlı ütü yapmanız hem yıkama sırasındaki kırışıkları açar, hem de kumaşa bakım yapar.
Ayrıca buharla da düzleştirebilirsiniz. Bu yöntem kumaştaki pamuk liflerinin daha nazik bir şekilde açılmasını sağlar.
Koruma
Kuru temizleme yaptırmayın. Leke çıkarmadaki kullanılan kimyasallar t-shirt kumaşına ve üzerindeki tasarıma zarar verecektir. Hava ve çevre kirliliği yaratan kimyasal perkloretilen, hidrokarbon çözücüler ya da D-5 temizleyici içerikleri pamuklu kumaşlara zarar verir.
T-shirtünüzü sık sık giymiyorsanız, askıya asmayın. Bunun yerine katlayın ve bir dolap ya da kutu içinde saklayın.
T-shirtünüze ne kadar iyi davranırsanız o da size cevap verir ve üzerinizde o kadar ilk günkü gibi durur. Bu basit talimatları izleyerek üzerinizde her zaman çok iyi duracak olan t-shirt ünüzün keyfini çıkarın.